Σχετικές Ερωτήσεις

 

Σχετικές Ερωτήσεις


1. Τι είναι το VoIP;

Ο όρος Voice over IP (VoIP) είναι λογισμικό, το οποίο επιτρέπει την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων μέσω του διαδικτύου. Άλλοι όροι οι οποίοι χρησιμοποιούνται συχνά ως συνώνυμο της VoIP είναι οι εξής: τηλεφωνία IP (IP telephony), τηλεφωνία μέσω του Διαδικτύου (Internet telephony), φωνή μέσω ευρυζωνικών δικτύων (voice over broadband), ευρυζωνική τηλεφωνία (broadband telephony) και ευρυζωνικό τηλέφωνο (broadband).
Ο βασικός στόχος της δημιουργίας της υπηρεσίας VoIP είναι να δοθεί η δυνατότητα στο χρήστη να πραγματοποιεί δωρεάν τηλεφωνικές κλήσεις μέσω του Internet, παρακάμπτοντας εντελώς τα τέλη των τηλεφωνικών εταιρειών.

2. Τι είναι το τηλέφωνο VoIP;

Ένα τηλέφωνο VoIP, γνωστό και ως τηλέφωνο SIP ή Softphone, χρησιμοποιεί τεχνολογία Voice Over IP (VoIP) για την πραγματοποίηση και τη μετάδοση τηλεφωνικών κλήσεων μέσω ενός δικτύου IP, όπως του Internet. Η τεχνολογία VoIP μετατρέπει τον τυπικό ήχο τηλεφώνου σε ψηφιακή μορφή, η οποία μπορεί να μεταδοθεί μέσω του Internet. Το τηλέφωνο VoIP μπορεί να είναι ένα απλό λογισμικό τηλεφώνου ή μια συσκευή υλισμικού που μοιάζει πολύ με ένα συνηθισμένο τηλέφωνο.


3. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης VoIP;

Η υπηρεσία VoIP προσφέρει πληθώρα πλεονεκτημάτων στα άτομα που την χρησιμοποιούν. Μερικά από αυτά είναι τα παρακάτω:
· Ευκολότερη και ταχύτερη δρομολόγηση και επαναδρομολόγηση των τηλεφωνικών κλήσεων μέσω των υφιστάμενων δικτύων χωρίς να απαιτείται η χρήση διαφορετικών δικτύων κίνησης φωνής και κίνησης δεδομένων
· Έχετε τη δυνατότητα να μεταφέρετε το ήδη υπάρχον τηλεφωνικό σας νούμερο σε έναν VoIP πάροχο
· Δυνατότητα σύνδεσης στον πάροχο υπηρεσιών VoIP από οπουδήποτε με μια γρήγορη σύνδεση στο Internet
· Μπορείτε πολύ εύκολα να προσθέσετε κι άλλους αριθμούς χωρίς καθυστερήσεις κι αλλαγές στο υλικό της υπάρχουσας υποδομής σας
· Μειωμένο κόστος για απομακρυσμένες κλήσεις
· Πλήθος υπηρεσιών στον ίδιο VoIP αριθμό, χωρίς παραπάνω χρεώσεις με εύκολη διαχείριση από το λογαριασμό σας
· Μπορείτε να διαχειριστείτε το τηλεφωνικό σας νούμερο από όπου και αν βρίσκεστε, αρκεί να έχετε πρόσβαση στο Internet.

4. Ποια είναι τα μειονεκτήματα της χρήσης VoIP;

Η μετάδοση φωνής μέσω του πρωτοκόλλου IP παρουσιάζει και μειονεκτήματα. Ορισμένα από αυτά είναι τα εξής:
· Απαιτείται υψηλή ταχύτητα Internet για να πραγματοποιηθεί μια τηλεφωνική κλήση
· Η ποιότητα της φωνής είναι χαμηλότερη από ότι στα παραδοσιακά τηλέφωνα
· Η υπηρεσία δεν λειτουργεί όταν υπάρχει διακοπή ρεύματος
· Δεν υπάρχει άμεση σύνδεση με τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης
· Υπάρχει πιθανότητα κλοπής των αποθηκευμένων φωνητικών δεδομένων από hackers
· Η υπηρεσία VoIP είναι επιρρεπής στους ιούς

5. Τι είναι τα τηλέφωνα IP;

Για την υλοποίηση ενός τηλεφωνικού συστήματος IP σε μια επιχείρηση απαιτείται η χρήση ενός πολύ συγκεκριμένου τύπου τηλεφώνου: του τηλεφώνου IP.
Τα τηλέφωνα IP ορισμένες φορές αποκαλούνται τηλέφωνα VoIP, τηλέφωνα SIP. Είναι όλα ακριβώς το ίδιο πράγμα και βασίζονται στην αρχή της μετάδοσης φωνής μέσω του διαδικτύου ή στην τεχνολογία VoIP.

6. Τι είναι το SIP;

Το SIP (Session Initiation Protocol) είναι ένα πρωτόκολλο σηματοδοσίας τηλεφωνίας IP που χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση, την τροποποίηση και τον τερματισμό τηλεφωνικών κλήσεων VoIP. 

7. Τι είναι το τηλεφωνικό σύστημα PBX;

PBX είναι τα αρχικά των λέξεων Private Branch Exchange (ιδιωτικό κέντρο), δηλαδή ιδιωτικό τηλεφωνικό σύστημα που χρησιμοποιείται μέσα σε μια εταιρεία. Οι χρήστες του τηλεφωνικού συστήματος PBX τηλεφωνούν εκτός εταιρείας με κοινή χρήση μιας σειράς εξωτερικών γραμμών.
Το PBX συνδέει τα εσωτερικά τηλέφωνα μέσα σε μια επιχείρηση μεταξύ τους αλλά και με το δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο μεταγωγής (PSTN). Μια από τις τελευταίες τάσεις στην εξέλιξη των τηλεφωνικών συστημάτων PBX είναι το VoIP PBX, επίσης γνωστό ως IP PBX, που χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο Internet για τη μετάδοση κλήσεων.
Το IP PBX είναι μια λύση για τηλεφωνικά συστήματα PBX με βάση λογισμικό που βοηθά να πραγματοποιηθούν ορισμένες εργασίες και παρέχει υπηρεσίες που μπορεί να είναι δύσκολες και δαπανηρές στην εφαρμογή τους αν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακό PBX.

8. Τι σημαίνουν οι όροι FXS και FXO;

Τα FXS και FXO είναι τα ονόματα των θυρών που χρησιμοποιούνται απο τις αναλογικές τηλεφωνικές γραμμές.
· FXS (Foreign eXchange Subscriber): Είναι η θύρα που παρέχει την αναλογική γραμμή στο συνδρομητή. Είναι δηλαδή η "πρίζα στον τοίχο" που παρέχει το σήμα επιλογής, το ρεύμα της μπαταρίας και την τάση του κουδουνισμού.
· FXO (Foreign eXchange Office): Είναι η θύρα που λαμβάνει την αναλογική γραμμή. Είναι η πρίζα στο τηλέφωνο ή στη συσκευή φαξ, ή η πρίζα στο αναλογικό τηλεφωνικό σας σύστημα. Λόγω του ότι η θύρα FXO βρίσκεται πάνω σε μια συσκευή, όπως ένα φαξ ή ένα τηλέφωνο, η τελευταία αποκαλείται συχνά "συσκευή FXO".
Τα FXS και FXO συνδυάζονται πάντα, όπως μια αρσενική με μια θηλυκή πρίζα.
Χωρίς PBX, ένα τηλέφωνο συνδέεται απευθείας στη θύρα FXS που παρέχει μια εταιρεία τηλεφωνίας.